Из Грузије су стигле лоше вести, како нам каже његова мама поред терапије коју је сада користио, преписана му је додатна терапија која подразумева 5 јаких лекова и 8 витамина. А наравно, ту су и терапије матичним ћелијама које нису јефтине…

Николи нису на време уочени поремећаји и због тога је његово здравствено стање јако лоше… За 6 недеља Николи се раде налази који коштају 1000 евра, а поред тога месечно је потребно 10.500 евра за матичне ћелије.

 

Николи је ове године одрађена прва трансплантација матичним ћелијама где је напредак невероватан.

 

„Доктор је проценио да Николи треба још једна трансплантација како би још више напредовао, нажалост под једном терапијом се сматрају 2 трансплантације а ми смо успели скупити новца за само једну, тачније пола терапије.
Оптимални рок за примање ове терапије, како би била делотворна, је 2 месеца од примања прве половине терапије која је била пре месец дана.

Започети студије, учити и бринути о петочланој породици са троје деце, од којих једно од рођења има хипоплазију (неразвијеност малог мозга), прави је подухват, јер морате бити спремни на све. Ипак, Ивана се одважила да свом распореду пренатрпаном обавезама дода још активности и то – у виду студија физиотерапије и логопедије, како би још више помогла свом сину.

 

– Пре осам и по година сазнали смо најрадоснију вест, да ћемо по први пут постати родитељи. Били смо веома срећни, али такође и под великим стрепњама и бригама, јер је тада моја бака, која ми је била као мајка, доживела мождани удар и остала непокретна. Иако смо желели да јој што више помогнемо, убрзо је преминула, а ту је био и дека који непосредно након бакине смрти, коју сам ја јако тешко поднела, пао у кревет. Невоље су се низале једна за другом и, као последица многих стресова, наш Никола је на свет стигао прерано, у 29. недељи трудноће – прича Ивана.

Процењено је да је Никола последњих месец дана у мамином стомаку остао без плодове воде, те је његов степен развоја у потпуности одговарао 25. недељи трудноће. Ивана је имала велике тегобе, али лекари, нажалост, нису на време препознали проблем и дечак се рађа екстремно незрео, са 880 грама, да би и калирао на 740 грама. Добио је врло ниску оцену, реанимације су уследиле одмах по рођењу, а потом и инкубатор и кисеоник.

 

– Родио се уочи великог светитеља Светог Николе, који је, између осталог, и заштитник деце, те сам веровања да му је он и помогао. Мој Никола је велики борац и мој животни учитељ. Од самог почетка је каснио за вршњацима, али нас то тада није забрињавало, јер смо добили стручно објашњење да се то за превремено рођену децу толерише до друге године. Након скоро четири месеца, напуштамо одељење неонатологије у Дечијој болници, са четрнаест дијагноза које су приписали превременом рођењу – наставља своју причу ова храбра мајка.

 

Званична дијагноза је гласила:  Dandy Walker   варијанта (хипоплазија – неразвијеност малог мозга), која се јавља код једног од 30.000 рођене деце.

 

У наредном периоду, њихов првенац добија и дијагнозу епилепсије, те је иза ове новосадске породице много рада, труда и непроспаваних ноћи. Кажу да је много напредовао од оног бебца који није могао ни сопствену главицу да држи. Овај мио и топао дечак данас хода самостално, брз је, али има потешкоћа са учењем, пажњом, хиперактивношћу, изражавањем емоција. У потпуности је невербалан, не прича ништа, али га родитељи и поред тога углавном разумеју.

Одлучила сам да упишем студије физиотерапије. Мотив ми је био да се оспособим да што више помогнем Николи, јер му је физиотерапија много помогла током раног периода, а и дан данас му значи.

Хајде да помогнемо Ивани и Николи и уз Божију помоћ овај мали, а тако велики дечак изговори речи попут „мама“ и „тата“…

Помозимо Николи:

Динарски рачун Адико банка 165-7010855807-48
Динарски рачун Банка Интеса 160-6000000838286-13
IBAN RS351657010855831-73
PayPal paypal.me/pokrenizivotsrb
SWIFT/BIC HAABRSBG